Prezentovan projekt BINOVA: Poticanje razvoja i zapošljavanja u USK-u

Bez autora
Apr 28 2014

Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu - BINOVA naziv je projekta koji finansira Evropska unija, a koji je protekle sedmice prezentiran u Bihaću.Projekt će u periodu od 1. januara 2014. do 31. januara 2016. implementirati Razvojna agencija USK-a sa partnerima Vladom USK-a, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi.

Prezentovan projekt BINOVA: Poticanje razvoja i zapošljavanja u USK-uRazvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu - BINOVA naziv je projekta koji finansira Evropska unija, a koji je protekle sedmice prezentiran u Bihaću.

Projekt će u periodu od 1. januara 2014. do 31. januara 2016. implementirati Razvojna agencija USK-a sa partnerima Vladom USK-a, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi.

Centar u 2015.

Najveći dio projektnih aktivnosti odnosi se na uspostavu Centra za podršku inovacijama u poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi (BSC - Business Support Center), koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem preduzetništvu.

Kako je za Oslobođenje kazao Kasim Šertović iz pres-službe Općine Bosanska Krupa, poslovna zona Pilana je u izgradnji. Naime, u njoj već rade određeni poslovni objekti, dok su neki u izgradnji. Međutim, sam objekat u kojem bi trebao biti smješten Centar je star i devastiran i potrebna je njegova potpuna obnova.

Eldin Begić iz Razvojne agencije USK-a kazao nam je da bi Business Support Center sa radom trebao da počne tokom 2015. godine.

"Centar će pružati usluge podrške malim i srednjim preduzećima koje će se ogledati u obuci radnih snaga, znači edukacija radne snage prema potrebama tržišta rada, zatim uspostava tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima prilikom apliciranja na određene projekte. Također, tu su konsultantske usluge, te podrška preduzećima u primjeni standarda i novih tehnologija i druge usluge", kazao je Begić.

Kvalitetnije usluge

Sve mjere podrške biće dostupne svim privrednim subjektima u USK-u, a cilj projekta je, kako je istaknuto tokom prezentacije, da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK-u poboljšanjem poslovnog okruženja i operativnog okvira za malo i srednje preduzetništvo kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga.

Projektne aktivnosti trebale bi za rezultat imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg preduzetništva za 10 posto u periodu 2014 - 2018. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.220 eura, od čega 76 posto finansira EU kroz IPA 2011.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik